Αίγιο
Το Αίγιο είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αχαΐας, και εκτείνεται σε μια περιοχή, όπου το βουνό και η θάλασσα βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία.
Ο σημερινός διευρυμμένος δήμος Αιγίου αποτελείται από την πόλη του Αιγίου και 13 ακόμα οικισμούς καλύπτει συνολική έκταση 151.100 στρ. με συνολικό πληθυσμό (απογραφή 2001) 27.812 κατοίκους.
Η πόλη, μπαλκόνι στον Κορινθιακό, είναι κτισμένη αμφιθεατρικά και απλώνεται σε τρία επίπεδα: α' την παραλιακή ζώνη (κάτω πόλη), β' γαλαξιδιώτικα ή περιοχή Αγ. Ανδρέα (μέση πόλη), γ' την άνω πόλη όπου βρίσκεται και το ιστορικό κέντρο και ο "Συνοικισμός".
Συνδέεται με οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο με την Πάτρα, και την Αθήνα, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς την πόλη ως βάση για κοντινές εξορμήσεις στους Δελφούς, την Ολυμπία, τις Μυκήνες, το Ναύπλιο, τα Καλάβρυτα, κ.λπ.
Γεωγραφικά βρίσκεται σε 38ο 15' βόρειο πλάτος και 19ο 45,30' ανατολικό μήκος από τον μεσημβρινό του Παρισιού.
Η πόλη του Αιγίου είναι κτισμένη κύρια σε κροκαλοπαγή λόφο σε ύψος 60 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ΒΑ τού βουνού Χιονίστρα (κλάδου τού Παναχαϊκού), με ελαφρά αμφιθεατρική κλίση. Η γεωγραφική του θέση προσδιορίζεται ανάμεσα στους δύο ποταμούς Σελινούντα και Μεγανίτη (κοινώς Γαϊδουροπνίχτη).
Χάρτης της πόλης "δορυφορικά" Δείτε μαι πανοραμική εικόνα της πόλης απο ψηλά.
Η κύρια οικονομική δραστηριότητα της περιοχής είναι η γεωργία, ενώ παρουσιάζεται και μία αρκετά σημαντική εμπορική κίνηση με το λιμάνι της πόλης.
Υπάρχει και τουριστική κίνηση, το Αίγιο έχει μπει στη Β' τουριστική κατηγορία. Διαθέτει και πνευματικά ιδρύματα, σύγχρονο νοσοκομείο, ευρύχωρο στάδιο και κλειστό γυμναστήριο.
Tο Αίγιο είχε πάντοτε ένα υψηλό πνευματικό επίπεδο και ανέδειξε κατά καιρούς λαμπρούς επιστήμονες, αξιόλογους πνευματικούς ανθρώπους και φωτισμένους εκπαιδευτικούς.
Στο Δήμο δραστηριοποιούνται πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι με πλούσια καλλιτεχνική δράση καλύπτοντας τις ανησυχίες των δημοτών για δημιουργία και έκφραση και προβάλλοντας το Δήμο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.